torsdag den 2. august 2012

Nyt EU Forbrugerdirektiv er ikke i lovlydige forbrugeres interesse

EU godkender i dag et nyt forbrugerdirektiv, der skal implementeres inden udgangen af 2013

Det nye direktiv betyder bl.a., at en forbruger, der udnytter sin fortrydelsesret, skal modtage sine penge retur, inden internetbutikkerne har haft lejlighed til at kontrollere, om varen er i en stand, så den kan sælges igen, eller om den oprindelige vare i det hele taget er i pakken.

Allerede i dag kan hver femte e-butik berette, at 10-20 % af de varer, der returneres inden for fortrydelsesretten, ikke kan sælges igen.
Dels på grund af direkte svindel, fx hvor pakken ikke indeholde varen, men skrammel, der fylder og vejer det samme som den oprindelige vare.
Dels kreativ anvendelse af varer som fx festkjoler, der allerede har været til sin første fest, og karnevalskostumer til børn, der returneres lige efter, at alle fastelavnsfesterne er afholdt.

Vi frygter, at det nye direktiv animerer til et markant større omfang af den form for misbrug, og vi tror desværre at det ligefrem kan lokke svage sjæle til misbrug, hvilket vil medføre øgede omkostninger, og i sidste ende vil den regning skulle betales af de lovlydige og knapt så smarte/kreative kunder.

- Mon ikke forbrugerne synes, det er rimeligt, at netbutikken får 3-4 arbejdsdage til at modtage varen, kontrollere denne og så returnere pengene til kunden
- Mon ikke vores gode kunder gerne ser sig fri for at købe festkjoler, der allerede er brugt
- Mon ikke vores gode kunder gerne vil være fri for at skulle betale for, at andre snyder

En del af de harmoniserede ændringer implementerer regler, vi allerede i Danmark, så set i konkurrencens stærke lys er det fint, at andre EU lande får samme skrappe regler, som vi har. Andre vidtrækkende konkurrenceforvridende forslag til fordel for den fysiske handel fik vi forpurret; fx at internethandlerne skulle betale alle returomkostninger.

Men vi må desværre konstatere, at det på et par vitale og afgørende punkter ikke er lykkedes at få ændret politikernes holdninger trods massive protester og gode og konstruktive forslag til forbedringer fra FDIH, andre danske brancheorganisationer og fra de samlede europæiske internet organisationer.

De lovlydige forbrugere og de lovlydige internethandlere, som heldigvis repræsentere flertallet, har tabt i første runde, men FDIH tror fortsat på, at den sunde fornuft sejrer, og at netbutikkerne får rimelige vilkår til glæde for forbrugerne og den blomstrende internethandel.
Vi vil kæmpe for, at det nye direktiv ændres.

Et direktiv er kun gældende, indtil der kommer et nyt - og i dette tilfælde bedre direktiv.

Læs mere her

tags: Danmark, euro, internet, politi, retten, 2013, EU, penge, omkostninger, kreativ, organisation, konkurrence, FDIH,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar