torsdag den 25. juli 2013

Udsigt til øget konkurrence på det europæiske betalingsmarked

EU-Kommissionen fremsætter i dag to lovforslag, der skal øge konkurrencen på betalingsmarkedet. Dansk Erhverv kvitterer for gode takter, men advarer imod tiltag, der kan hæmme gennemsigtigheden på markedet.

EU-Kommissionen har netop fremsat to nye lovforslag, der skal øge konkurrencen og gennemsigtigheden på det europæiske betalingsmarked. Forslagene skal gøre det billigere for butikkerne at tage imod kortbetalinger og regulere de såkaldte interbankgebyrer. Det er særligt positivt for de EU-lande, der har været ramt af meget høje priser for betalinger.

Forslagene åbner også op for, at forbrugere i fremtiden kan anvende såkaldte tredjepartsudbydere af betalingsløsninger, tiltag der på sigt vil øge konkurrencen af udbydere af betalingstjenester.

Derved er de første spadestik til øget konkurrence på markedet taget, og det vækker glæde i Dansk Erhverv, der ser frem til, at nye aktører kan blive en del af markedet og skabe konkurrence og innovation på et område, der ellers har været kendetegnet ved lav konkurrence.

"Der er ingen tvivl om, at banker længe har tjent godt på at være de eneste, der kan flytte penge for forbrugere. Vi er derfor meget positive overfor, at forslaget åbner op for forbrugeres rettighed til at benytte tredjeparters betalingsløsninger, og vi havde gerne set, at Kommissionen var gået endnu længere for at skabe et konkurrencepræget og innovativt marked," siger markedsdirektør i Dansk Erhverv, Henrik Hyltoft.

Erhvervsorganisationen advarer dog imod Kommissionens forslag om et totalforbud mod at overvælte gebyrer på forbrugeren.

Vi har haft rigtig gode erfaringer med den danske model, der gør det muligt at overvælte gebyrer på forbrugeren, når der betales med de dyrere kreditkort. Et forbud vil efter vores overbevisning mindske gennemsigtigheden på markedet og reducere forretningernes mulighed for få forbrugerne til at benytte de billigste betalingskort. Det er jo stik imod Kommissionens ønske om et gennemsigtigt betalingskortmarked, siger Henrik Hyltoft.

Butikker kan fravælge dyre kort
De nye regler betyder, at butikkerne ikke længere er forpligtede til at tage imod alle typer kort fra samme udbyder. Det vil således være muligt for en forretning at fravælge specifikke og dyrere korttyper.

Det er meget glædeligt, at butikkerne nu frit kan fravælge dyrere korttyper. Vi har tidligere oplevet, at de dyreste kort er blevet tilknyttet bonusordninger, forsikringer og lignende for på den måde at få forbrugeren til at benytte disse kort, men det slipper vi nu for, og butikkerne får mulighed for at begrænse deres udgifter til betalingskort, siger Henrik Hyltoft.

Regulering af interbankgebyrer
De nye EU-regler lægger desuden et loft over gebyrerne på betalingskort på hhv. 0,2 pct. for debetkort og 0,3 pct. for kreditkort. Dansk Erhverv ser positivt på, at Kommissionen med forslaget forsøger at dæmme op for de urimelige priser, men havde gerne set, at reguleringen havde været endnu mere ambitiøs.

I Danmark har vi formået at regulere et fast gebyr pr. transaktion, der bliver gennemført med Dankort. Et fast gebyr pr. transaktion er en langt mere rimelig model end den nuværende model for de internationale betalingskort, hvor der betales en procentsats af en købssum i stedet for en fast pris pr. ydelse, siger Henrik Hyltoft.

Dankort
EU-Kommissionen har i forslaget generelt roser til de nationale debetkort som Dankortet, der udgør det billigste betalingskort på markedet pt. Som Kommissionen fremhæver, så er Dankortet kendetegnet ved en særskilt model, hvor der ikke beregnes interchange fee efter samme model som på de internationale betalingskort. Derfor forventer Dansk Erhverv ikke umiddelbart, at forslaget vil have betydning for Dankortet, der er blandt de billigste og mest effektive betalingskortsystemer i Europa.

Det lovforslag, der er kommet fra Kommissionen, er målrettet internationale betalingskort, og de høje gebyrer, der er tilknyttet den type betalingskort. Det er vi meget tilfredse med, men samtidig håber vi selvfølgelig ikke, at forslaget kan have en utilsigtet negativ effekt på de billige og effektive nationale kort som for eksempel Dankortet. Hvis det skulle være tilfældet, vil vi selvfølgelig opfordre til, at der politisk bliver taget hånd om dette for at sikre Dankortet og den aftale, vi netop har indgået med Nets, siger Henrik Hyltoft.


Læs mere her

tags: Danmark, euro, Europa, direktør, EU-lande, politi, EU, penge, organisation, konkurrence, innovation,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar