fredag den 26. juni 2015

Ak du danske sommer


Her gik man de senere år rundt og troede, at det skulle blive varmere i 'Gamle Danmark'. Klima- og plantebælterne skulle kravle nordpå, det skulle blive den ene rekordsommer efter den næste. Ismændene ville med sådan en sommer ikke kunne få armene ned, mens de langede den ene vederkvægende is efter den anden over disken. Men sådan er det ikke lige nu, det danske vejr er Gajol-vejr.Det skulle blive så subtropisk, at palmestranden i Frederikshavn snart skulle ophøre med at være en sensation. Overalt i parker, haver og i by og på land skulle landskabet gradvist ændre karakter – men ak nej! Jeg tog noget så grueligt fejl i mine forventninger. Her gik jeg og var bange for, at jeg skulle brænde ind med et enormt lager af paraplyer, og nu er der som i fordums tid, hvor 'det danske vejr var Gajol-vejr', masser af brug for paraplyer igen.

Jeg hører ikke til den kategori af mennesker, der er skadefro, alt mens den hårdt plagede danske befolkning kæmper sig frem i slud, kulde og blæst. Foråret 2015 går over i historien som foråret, der blev væk og gik over i en sommer, der i skrivende stund stadig lover regn, mens den holder sig under de 20 grader. Meteorologerne står ikke ligefrem i kø for at præsentere dagens vejrudsigt, og det er forståeligt for vejret er uforudsigeligt. Martin Lindberg fra Danmarks Meteorologisk Institut profeterede i en månedsprognose et par dage med let frost, som afslutningen på en vinter, der også udeblev. Den milde luft skulle komme til at dominere og fortsætte ind i forårsmånederne. Ja der skulle endda være udsigt til et rigtigt fint forår i marts måned. Danmark skulle kun få spredt regn, mens solchancerne angiveligt var store.

Den 'skipperskrøne' tror jeg end ikke 'en Henrik Voldborg' ville kunne stikke. Han havde det med at iføre store Islandske sweatere, når der var højsommer i sigte, og T-shirt når det igen på trods af alle forudsigelser kom til at gå anderledes med det lunefulde danske vejr. Tørkeindekset ender ikke i det røde felt denne forsommer, det står klart for enhver. Pigernes lette og luftige forårskjoler samler møl, og de ifører sig strikketøj og fornuftige lange strømper fra det danske pigespejderkorps. Kan det blive meget værre. Orkanagtige vindstød farer ned gennem gaden, det 'regner skomagerdrenge' som aldrig før – den der glemte paraplyen forsøger fortvivlet at redde hår og kinder under en sjaskvåd udgave af Ekstrabladet. Snart fyldes gaden med både de glemsomme, og de der ikke forlader hjemmet uden dette uundværlige monstrum, der beskytter ikke bare mod regn, men også solens skadelige stråler.

Her er der nogle i ført mokkasiner, der bærer rundt på en spraglet version af paraplyen. Han er på vej til sommerens rock koncert. Og der er der en distingveret mørkklædt herre i sorte galocher. Længere henne ser vi en moderigtig kvinde i røde stilletter, der klaprer som kastagnetter hen over stenbroen. Hun vil holde sin 'make up' intakt, mens hun under sin 'sko-matchende' paraply adræt iler til den date, hun med vilje kommer for sent til. Og så er der de mange, der ikke vil ofre penge på en paraply. De er håbløse, som de løber rundt der med en reklameparaply, der har opgivet ævred for længst. Stiverne står lodret i vejret efter et kraftigt vindstød, og det der engang var en prangende reklamedug, blafrer nu hjælpeløst rundt mellem stiverne. Man kan spare sig ud i den rene elendighed, mens man venter på 'sol, sommer og socialhjælp'.

Gaden fyldes snart med paraplybærende solhungrende borgere, der indbyrdes er begyndt at snakke om sydens sol og sommer. Det kan ikke siges tit nok. Din paraply siger noget om dig og din personlighed. På samme tid er den desværre i år blevet meget nødvendig for det hårdt prøvede danske folk.

Runo Kingbo driver en postordreforretning i Odder indenfor bl.a. personlig pleje, fritid og hus og have.

Læs mere her

tags: Danmark, Island, blæst, vindstød, koncert, penge, rock, Frederikshavn, sprog, Meteorolog,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar